Fiji Time!! - Reisverslag uit Suva, Fiji van jetse salverda - WaarBenJij.nu Fiji Time!! - Reisverslag uit Suva, Fiji van jetse salverda - WaarBenJij.nu

Fiji Time!!

Door: Jetse

Blijf op de hoogte en volg jetse

02 Mei 2008 | Fiji, Suva

Bula everybody!

Laatste bericht was vanuit Taupo NZ! Alweer enige tijd geleden dus. Tijd voor een update!

Na Taupo ben ik naar de Coromandel gereden. Dat is een soort schiereiland ten Oosten van Auckland. Aldaar wilde ik mijn eigen "bone" gaan "carven" ofwel een soort sieraad maken van een bot van een rund met een speciale vorm en betekenis volgens de Maori cultuur. Helaas, zondag gesloten dus dat ging niet door. Ik dacht dat je dit vast ook nog wel ergens anders kon doen maar dit bleek niet zo te zijn dus ben ik maar een extra nachtje gebleven in Whitianga. De zondag ben ik naar Cathedral Cove gereden ( prachtige rotsformatie aan de kust ) en verder heb ik de ervaring opgedaan van Hot Water Beach. Met schep naar het strand en op zoek naar plekken waar de stoom uit het zand kwam zetten. Schep in het zand en graven maar ( toch leuk om je in NZ als een Duitser in Nederland te gedragen ) hoewel een kuil graven niet echt nodig was. Je voet iets dieper in het zand steken ( waar ook het water overheen kwam ) was al voldoende om de warmte ( lees hitte ) van het water te voelen. Het water/zand was zo heet dat je je voeten brandde als je te lang op dezelfe plek bleef staan. Er waren ook mensen die wat zand weg schepten en dan gingen zitten maar die kwamen snel weer overeind, zo heet was het dus het leek me verstandig om dit mijn "kroonjuwelen" niet aan te doen!!
De volgende dag aan de slag om mijn eigen bone te carven. Lijkt makkelijker dan het is en het kostte mij dan ook 3 uur voordat ik tevreden was over het resultaat. Degene die het wil zien zal het tzt om mijn nek kunnen aanschouwen! ( met uiteraard gratis uitleg over de betekenis )
Na de Coromandel ben ik richting het uiterste Noorden van het Noordereiland gereden, de zogenaamde Bay of Islands. Wederom prachtig weer. Dus heerlijk van de zon genoten en ook ter plaatse nog een zeiltrip geboekt op een snelle oude wedstrijdboot. Ik was de enige gast aan boord maar dat maakte voor de schipper en zijn hulp niets uit. Sterker nog, dit waren superzeilers die alleen maar leefden voor het zeilen. Om meer snelheid te kunnen creeeren werd zelfs het bijbootje van de voorplecht gehaald. Erg gave trip met heerlijk zeilweer!
Vanuit het Noorden weer naar het Zuiden gereden richting Auckland van waaruit ik zou vertrekken naar Fiji.

Met een uurtje vertraging ( ze moesten nog even een voorband vervangen van het vliegtuig, hier wilde iedereen graag op wachten!! ) vertrokken richting Nadi Fiji.
's Avonds aangekomen waar ik meteen kon kennismaken met het heerlijke klimaat. In de avond was het nog een "koude" 27/28 graden!
De volgende dag vanuit het hostel besloten wat te gaan doen. Eilandhoppen met de zogenaamde Bulapas of op 1 eiland blijven en van daaruit alleen maar relaxen!
De avond van aankomst nog kennisgemaakt met 2 Deense meiden die ook nog niet precies wisten wat ze gingen doen. Uiteindelijk besloten om op 1 eiland te blijven en wel Bounty eiland ( klinkt goed, toch? ). De 2 Deense meiden deden hetzelfde maar omdat die de resterende 7 dagen op het eiland vaak ziek, zwak en misselijk waren heb ik die niet veel meer gezien. Zij verbleven trouwens ook in een 2 persoons strandhut en ik in de dorm, dus.....
Na een warm welkomstlied van de staff van het eiland mijn intrek genomen in mijn dorm. De verdere dagen kunnen het beste worden ingevuld met de volgende termen: eten ( heerlijk ), zonnen ( 32 graden overdag/zeewindje en zonnig ), drinken, ouwehoeren, eten, meer zonnen, nog meer ouwehoeren, wederom eten, drinken en slapen!! Oh ja, om het lijf niet helemaal in te laten zakken heb ik zelfs hardgelopen op het eiland. Een rondje eiland deed al gauw " 7 minuten " dus meerdere rondjes waren zeker nodig.
Omdat ik wat langer op het eiland bleef leerde ik al gauw iedereen van de staff kennen. "s Avonds met de staff ook de bekende Fiji Kava gedronken ( een soort drank waar als je er veel van drinkt high van zou kunnen worden ) Het smaakt naar modder dus is niet echt uitnodigend, maar he, je moet alles natuurlijk een keer geprobeerd hebben en als je geen Kava hebt gedronken kan je niet zeggen dat je op Fiji bent geweest dus....Na 3 halve kokosnoten Kava vond ik het wel genoeg. "High" of low ben ik er echter niet van geworden!
Ook nog een scuba dive gedaan. Hoewel ik geen speciale vissen of dieren gezien heb dit keer was ik blij om weer een keer te duiken. Het koraal blijft natuurlijk ook prachtig om te zien! Zoals met alles zo'n beetje op Fiji ging ook dit keer alles op Fiji time! Dit betekent dat het altijd "wat" later kan worden dan de afgesproken tijd. In plaats van de afgesproken tijd werd ik dan ook pas twee uurtjes later opgehaald, maar goed, het is Fiji dus het maakt allemaal niets uit. Je hebt toch alle tijd!!!!! Maar het had ook net zo goed gekund ( correct Nederlands? ) dat ze helemaal niet op kwamen dagen. Keyword is hier gewoon: Vooral niet haasten ( Dat zijn eigenlijk 3 woorden ).
In het weekend kwam er nog een grote groep Japanners op het eiland. Het was een groep studenten die Engels leerde op een soort school op de Main Island en voor een beachparty weekend een nachtje op het eiland verbleven. Ze hadden hun eigen muziek en installatie etc. meegenomen en dat kun je aan de Japanners natuurlijk wel overlaten. Op de vraag om mee te " partyen " was natuurlijk maar 1 antwoord mogelijk dus onder het genot van lokale en Japanse drankjes hebben we tot in de kleine uurtjes gedanst op het zand ( dansvloer ). Uiteindelijk in bikini en zwembroek want er kwam een tropisch regenbuitje langs maar dat was juist geweldig. Dansen op het strand in de regen bij 28 graden op supermuziek. Ik zeg GENIETEN!!!
Na een paar uurtjes slaap ging de muziek in de late ochtend en middag weer verder. Opnieuw een " buitje " van 30 minuten maar dat mocht de pret wederom niet drukken en de zon kwam daarna toch weer meteen te voorschijn dus.......
Samenvatting van de Fiji tijd: SUPER!!! Jammer dat ik weg moet!

Na afscheid te hebben genomen van de staff op de boot gestapt ( die was natuurlijk wat later....... Fiji time ) en terug naar het Main Island waar ik dezelfde avond op het vliegtuig naar Los Angeles zou vliegen.
Vreemde is dat ik op 21 april ( dag van vertrek Fiji ) om 17.00 uur nog op Bounty eiland was maar dezelfde dag ( 21 april ) 3 uur eerder ( 14.00 uur ) zou aankomen in Los Angeles. Met andere woorden, ik heb daadwerkelijk in de " future " geleefd!!!
Dit kwam natuurlijk omdat we na een uur vliegen de datumzone passeerden! Aparte ervaring en ook een erg lange dag die 21 april ( uurtje of 45 ). Ik heb eigenlijk 2 volledige 21 aprillen ( perfect Nederlands toch? ) meegemaakt.

In LA aangekomen heb ik me verbaasd over de snelheid van de customscontrole. Het gedoe met vingerafdrukken en een foto vind ik nog steeds belachelijk maar de hedendaagse technologie is zo snel dat ik uiteindelijk sneller door customs was dan in welk ander land ik tot nu toe ook geweest ben.
Ik wist niet of ik zou worden opgehaald door een vriend of dat ik een bus of iets dergelijks moest pakken maar na een telefoontje werd het uiteindelijk een shuttle bus omdat traffic in LA een " nightmare " is en hij vanuit huis niet echt snel bij het vliegveld kon zijn.
Ik ben een week bij deze vriend gebleven die me het nodige van LA heeft laten zien. Venice beach, Hollywood etc. Omdat hij als freelancer ( natuurlijk in de "film" cq. "commercial" business ) werkt had hij niet iedere dag tijd en dan kom je er achter dat je in een stad als LA waar openbaar vervoer een moeilijk woord is en de auto heilig is toch echt een auto nodig hebt.
Uiteindelijk een auto gehuurd voor een aantal dagen ( Na 5 maanden links rijden is het wel weer even wennen aan rechts rijden, maar gelukkig zit het stuur ook weer aan de andere kant dus.....) en de kustweg van Los Angeles naar San Fransisco gaan rijden na eerst nog even door Beverly Hills en Bel Air gecruist te hebben. ( Ik vlieg uiteindelijk weer van SF naar huis ) Erg mooie weg!
Ik ben er wel achter gekomen dat USA niet echt een backpackerland a la Australie en Nieuw Zeeland is. Eigen vervoer is hier absoluut een noodzaak ( maar voor 1 week autohuur betaal je hier bijna zoveel als voor 4 weken autohuur Nieuw Zeeland ) en er zijn niet veel hostels te vinden. De kustweg valt nog wel mee met hostels maar binnenland en Nationale Parken is alleen gericht op campers, en die heb ik nou net niet bij me!!

Hoewel dit bericht aangeeft dat ik nog op Fiji ben speel ik een beetje vals want ik ben eigenlijk al bijna in San Fransisco. Maar omdat ik het wel leuk vond om ook een vlaggetje van Fiji op mijn weblog te hebben doe ik net alsof ik nog op Fiji ben.......

OK, mijn tijd zit er bijna op. Ik breng nog een aantal dagen in San Fransisco door en ga eens kijken of ik ook kan " escapen from Alcatraz ".
Ergens volgende week ben ik dan waarschijnlijk " al " weer thuis, vreemd idee!!!!
Een paar dagen eerder dan gepland maar dat geeft me alleen maar meer tijd om jullie allemaal weer te begroeten ( Hoewel internet en de reacties erg leuk zijn kijk ik er toch wel naar uit om iedereen weer eens "live" te spreken ) voordat ik weer wegga....... hahah. Ik weet alleen nog niet precies waarheen!!!!

Vinaka Vaka Levu ofwel iedereen weer ontzettend bedankt voor de leuke reacties.

Waarschijnlijk volgt er nog een korte update vanuit San Fransisco of vanuit huis over San Fransisco ( ik wil natuurlijk ook een vlaggetje van USA hebben op mijn weglog ).

Jetse

PS foto's ( speciaal de hangmatfoto voor Ron ) volgen hoop ik zsm. San Fransisco is een grote stad maar van internetcafe's hebben ze geloof ik nog niet veel gehoord.

• 03 Mei 2008 - 05:33

Richard:

Je gaat toch niet weg tijdens de bike en hike he.
    Toch nog wel snel voorbij gegaan je vakantie.
    Ik had het er nog met mijn vrouw over nog maar drie weken.
    Waarop als antwoord kwam: wij moeten het doen met twee weken.

Grt Richard

• 03 Mei 2008 - 15:01

Mariska:

Hé !

Dat is een tijd geleden, maar fijn om weer wat van je te horen. Leuk dat je nu een SF bent, volgens mij de leukste stad in de US. Alcatraz vond ik tegenvallen, maar he het hoort bij SF. Neem een keer de tram is harstikke leuk en ga vooral naar het park, ben even de naam kwijt, maar is echt een aanrader.

Nog veel plezier en kom heelhuids thuis, goede reis !

Liefs, Maris

• 03 Mei 2008 - 19:22

Bart:

Hè hè,
    Eindelijk weer eens een bericht van de onderkant van de wereld! Mooi verhaal. Maar hoe zit dat nu met die 2 Deense meiden? Op de foto sta je er op met 3 meiden. Werden ze van jou misselijk? En hoe zit het met die 3e?
    Ik hoor dat nog wel.
    Voorlopig zit ik nog in Limburg tot 1 juli. Als je terug bent bel of mail maar even. Kunnen we nog even afspreken om te gaan fietsen in Limburg. Je kan dan nog wat aan je conditie werken! (zal wel nodig zijn)

Nog veel plezier aan de overkant van ons en een voorspoedige thuisreis!

• 03 Mei 2008 - 21:12

Ron:

It's alive!
    It's life Jim, but not as we know it!

Een mooie hangmat, ik kan mij voorstellen dat je op Fiji geen tijd had om eerder een stukje te schrijven....:-)
    Fiji: it's party-time, all the time!!
    Ik had niet gedacht dat Japanners van die feestbeesten zijn, zo zie je maar na een paar sake's ziet hun wereld er ook anders uit...
    Maar wat is Fiji dan een lekkere bestemming; en wat een gave afwisseling tussen de 2 westerse werelden in.
    De USA zal wel even tegenvallen maar laat je wel al een beetje wennen aan NL. Veel te druk en (nog) niet zo warm.

Nog even over NZ; geen bezoek gebracht aan jouw vrienden van Less Bills?

Veel plezier nog even in het beloofde land!
    ik zie je snel weer in de Mix, en niet vergeten; het plekje in de hoek is van mij....:-)

Ron.

• 04 Mei 2008 - 18:47

Danielle:

Ik mis de foto's van de day after :)
    Goede reis naar huis!

• 06 Mei 2008 - 15:02

Conny:

haloa Jetse.
    Fijn weer van je te "horen".Jammer dat het er nu bijna voor je op zit,wat is dat half jaar toch snel gegaan!
    Maar ook dit reisverslag is weer fantastisch!!!!!.Geniet nog ff van je laatste dagen in America en we gaan je snel zien in de Mix....
    liefs Conny

• 12 Mei 2008 - 21:26

Sonja:

Hé Jetse,
    Alweer een tijdje geleden dat je iets van mij 'hoorde'. Gelukkig nog net op de valreep voordat je weer je dagen mag doorbrengen in Nieuwegein en De Mix. Ach daar kan je natuurlijk ook vele pagina's over schrijven.

Veel plezier de laatste dagen en geniet van de tijd die je in Nederland bent. Laat maar weten waar de volgende reis naar toe gaat!!

Groetjes, Sonja (ook voor Ron - die kom ik ook niet meer in De Mix tegen...)