Oostkust - Reisverslag uit Townsville, Australië van jetse salverda - WaarBenJij.nu Oostkust - Reisverslag uit Townsville, Australië van jetse salverda - WaarBenJij.nu

Oostkust

Door: Jetse

Blijf op de hoogte en volg jetse

07 Januari 2008 | Australië, Townsville

Zo daar ben ik weer.

Na ruim 10.000 km ben ik aan de Oostkust aangekomen in Townsville om precies te zijn. Ik ga nog verder naar Mission Beach ( nog bedankt voor de tip Sandra ) waar ik mijn duikdiploma wil gaan halen.

Ik heb ook nog ff wat foto's geupload die eigenlijk bij mijn vorige bericht hoorden.

Vlak onder Darwin ben ik in het Litchfield Park geweest. Klein maar schitterend park. Ik heb daar heerlijk gezwommen ( voor het eerst in OZZIE ) onder een waterval en lekker in een tropische bui door het regenwoud gelopen. Wel apart om in je zwembroek zo rond te lopen in de regen. Gelukkig waren daar geen krokodillen. Je kon ( zoals uit de foto's blijkt ) niet overal zwemmen. Bij een andere waterval mocht je het water niet in omdat er zowel freshwater ( niet echt gevaarlijk en tot 3 meter ) maar ook " salties" ( wel gevaarlijk en tot 7 meter ) waren geconstateerd. Maar goed, was dus erg lekker daar.

Bij de watervallen nog even gesproken met Australische vrouw en gevraagd hoe het nu zit met de Aboriginals. Het enige wat je ziet is dat ze in de stadjes rondhangen bij de winkels en supermarkten en veel schreeuwen. Dat zijn de zogenaamde Townies. niet de echt originele Aboriginals die in de bush willen wonen maar degene die zich meer aan het Westen conformeren. Een samenscholingsverbod zou op zijn plaats zijn denk je dan want je krijgt er niet echt een lekker gevoel bij, hoewel ik tot op heden ook moet zeggen dat ik geen last heb gehad. Ze strijken hun WW uitkering op iedere week en die gaat vervolgens rechtstreeks naar de drankenwinkel. Als dat op is, is het weer tijd om rond te hangen. Ze staan ook bekend om het snuiven van benzine waardoor de vulpistolen bij een aantal tankstations ook met een slot zijn verankerd.
Nu had ik onderweg in de Outback al een aantal keren een aantal Aboriginals gezien langs de kant van de weg, breed zwaaiend en armgebaren makend. Ik ben ( behulpzaam als ik ben, hahah ) gewoon doorgereden en achteraf blikt dat ook de juiste keuze te zijn. Die Australische vrouw vertelde mij dat het een truc is om je te laten stoppen. Ze zijn niet uit op je bezitingen maar op je benzine die ze vervolgens kunnen snuiven. Andere tip was nog om als je 's nachts rijd ( wat ik niet doe ) en je denkt over iets of iemand heen gereden te zijn gewoon door te rijden tot het eerstvolgende politiebureau. Kan namelijk ook een trucje zijn om je te laten stoppen. Leuke berichten toch. Gelukkig heb ik tot op heden geen last gehad van die hanggroepAboriginals. ( op nieuws was trouwens dat er in Katherine waar ik de dag ervoor was zo'n 80 Aborignals waren opgepakt vanwege verstoren van de openbare orde en openbare dronkenschap ).
Ander nieuws was de tropische cycloon Helen die Darwin en omstreken teisterde. Twee dagen nadat ik Katherine had verlaten hoorde ik dat het dorp ondergelopen was door hevige regenval.
Sowieso is het weer hier nogal van slag. Melbourne had de warmste oudjaarsdag ooit. En momenteel zijn er bij Brisbane de nodige overstromingen en zijn er in het Noorden van New South Wales ook overstromingen waardoor duizenden mensen van de buitenwereld zijn afgesloten en ze de noodtoestand hebben uitgeroepen voor die gebieden. Mensen die hulp nodig hadden in die gebieden is geadviseerd om een wit laken op het dak te bevestigen zodat men met helicopters de nodige hulp kon bieden. ( Ging dit in 1953 ook zo? )
En ja, dit is aan de Oostkust waar ik de komende 6 weken van plan ben te verblijven. Ach komt allemaal goed, aldus de relaxte reiziger en anders maar niet. Dacht ik vroeger ook al zo makkelijk ......??

Bij het overnachten in Banka Banka op een camping dacht ik eerst dat ik de enige was maar later bleek dat er ook een groep jongeren ( 10 met chauffeur en zijn vrouw als gids ) met een georganiseerde tour was. Kon met die gasten mee eten en hele avond lekker zitten ouwehoeren onder het genot van een biertje. Kon ik ook eindelijk mijn flesje wijn dat ik gekocht had op die wijngaard soldaat maken met die anderen. Erg gezellige avond gehad. Zij sliepen gewoon buiten in een zogenaamde Swag. Dat is een matras met een muskietennet erover heen waar je dan onder ligt. De volgende ochtend bleek dat het muskietennet niet altijd werkt want de Zweedse Maria ( waar ik de vorige avond veel mee had gesproken) was in haar gezicht compleet door de muskieten onder handen genomen. Misschien had ze toch beter bij mij kunnen slapen!
In die groep zaten ook twee Hollanders ( stel ) die weer heel toevallig bijna in dezelfde straat wonen als Sjon & Bianca. ( Oh ja, Bianca, een Japanse in die groep van 38 ging dit jaar de marathon van Tokyo lopen.) Wereldje is klein toch?

Ben natuurlijk ook nog naar de Daly Waters Pub geweest. Kon er nog steeds niet op de gewone manier komen maar via een smalle noodbrug is het toch gelukt. Blijkt trouwens toch niet de oudste pub te zijn van Australie, maar goed, wie maalt daar nu om. Het bier was lekker koud!!

Zo dat was het weer even. Ik ga op zoek naar de duikschool. Blijkt wel kwallenseizoen te zijn en ze hebben ook afgeschermde zwemgebieden met zogenaamde Stingernets. Is Steve Irwin niet door een Stingray gedood?? Ik weet nog niet of Stingers hetzelfde zijn als Stingray's. Ga ik nog wel ff uitzoeken......

Talk to you later folks.

Jetse

• 07 Januari 2008 - 08:51

Leny, Henk En Kids:

Heeyy Jetse
    Wat een mooie fotos van ayers rock trouwens alle fotos zijn leuk .Ik ben voor je een album aan het maken met foto en je brieven via de mail. Misschien vind je het niet leuk maar doe het lekker toch hihi. Als je terug bent dan heb je gelijk een herrinneringsboekje over je reis.
    We zagen beelden op tv van overstrommingen in de oostkust.
    We wensen je bij alles wat je doetveel plezier en vooral niet stoppen onderweg.
    Groeten van Henk,Leny en de kids.

• 07 Januari 2008 - 09:13

Ron:

Eerst even over de foto's van de vorige 'aflevering'; Ayers Rock is toch wel heel mooi! Prachtige verkleuring met de veranderende lichtinval.

Je rijd je wel kleurenblind in dat land, 10.000 km al.
    En ligt het aan mij of ben jij het middelpunt van het slechte weer in Australie....:-)
    Waar jij net geweest bent lopen dorpen onder water en waar je naartoe wilt is het al niet veel beter!

Leuk om te lezen dat je relaxed kunt aansluiten bij andere mensen en dat je toch nog naar een oude pub (niet DE oudste) bnet geweest.

Stingernets zijn er om je te beschermen tegen grote kwallen, de zogenaamde Portugese Oorlogsschepen. Het zijn geen echte kwallen zijn maar wel gigantisch grote poliepen (tentakels van tientallen meters) die veel pijn en brandwonden kunnen geven.
    Niet aaien bij een ontmoeting dus..:-)
    Een stingray is veel vriendelijker, tenzij je pech hebt of hem/haar sart.

Ga nu maar lekker duiken en genieten van de great barrier reef!

Time flies when you're having fun!

• 07 Januari 2008 - 09:14

Bart:

Hé Jetse,

Zo te horen is er heel wat te beleven. Over 1953. Toen ging het net zo. Ik neem aan dat je de watersnoodramp in Zeeland bedoelde. Mensen op de daken met witte lakens zwaaien. Verdere comminicatie was niet mogelijk en mobieltjes bestonden nog niet. Dit alles weet ik nog als persoonlijke herinnering. Heb daarna nog speelgoed ingeleverd voor de slachtoffertjes.(Je moeder zal je dit ongetwijfeld ook kunnen vertellen).
    Je hoeft niet meer te twijfelen of je de Amstel Gold nog wil fietsen. De tourversie is namelijk is helemaal vol geboekt!
    Veel plezier verder daar in het voor ons verre zuiden!

• 07 Januari 2008 - 16:50

Mem:

Ook op deze plaats wil ik even reageren. De mensen zouden eens kunnen denken dat jij helemaal geen contact hebt met je ouders. Om iedereen even gerust te stellen: Jetse belt geregeld en we hebben ook geregeld e-mail contact, maar dan gewoon prive.
    Leuk dat er nu weer foto's bij zitten. Helaas begrijpen we de laatste niet. We hopen dat je niet al te veel last hebt van dat slechte weer, maar dat was toch meer zuidelijk? Wij nemen aan dat je nu een poosje op dezelfde plek blijft. Veel plezier met het duiken. Groetjes ook van heit. Mem.

• 07 Januari 2008 - 17:09

Danielle:

Ja,ja Zweedse Maria als dat praten is, zit ik hier nu al een 1 uur te n@#$%en...

• 07 Januari 2008 - 19:33

Sjon En Bianca:

Hey Jetse,
    Mooie foto's, zeker van Ayers Rock.
    Gaaf om te zwemmen onder een waterval.
    maar waarschijnlijk wel net zo koud als hier de nieuwjaarsduik.
    En jij zegt de wereld is klein !
    na 10.000 km rijden zit je nog in hetzelfde land.
    We wensen je veel plezier en succes met het duiken. Having Fun.
    Groeten Sjon en Bianca

• 08 Januari 2008 - 12:03

Frans & Petra:

Jetse, je maakt wat mee daar. Wij maar denken dat de aboriginals enkel kunst maakten. Het water doet toch veel aan NL denken, maar dan zonder krokodillen. Veel plezier en haal je diploma.
    Groetjes.

• 13 Januari 2008 - 02:20

Menno:

Daly waters! Mooi! Biertje! Mooi! Ayers Rock! Mooi! Zweedse Maria! Tja dat klinkt heel mooi man. Kan je daar nou niet ff wat meer over vertellen! Veel plezier met duiken.

• 14 Januari 2008 - 12:03

Andre Bechan:

Hoi Jetse,

Leuk wat je allemaal meemaakt! Lijkt mij ook bijzonder avontuurlijk, de natuur de omgeving en het landschap.

De heilige berg Ayers spreek mij bijzonder aan. Zodra iets geheimzinnig heeft dan ben ik erbij. Noem het maar nieuwsgierigheid (lees leergierigheid).

Nou in de mix missen we je wel hoor! Intussen ben ik begonnen met SALSA lessen in de mix. Spannend!!!
    Oké gabber het ga je goed en ik meld me spoedig weer. Hou je taai en tot schrijfs.
    Salsa en pump groeten van André

• 16 Januari 2008 - 21:47

Marieke Fekkes:

He Jetse!
    Heb je ook gevonden hoor, het was ff zoeken bij 'waar ben jij', maar met je naam kon ik je gauw vinden. Dat zal in Australie niet zo goed gaan, wat een land is dat he. Gaaf hoor en heerlijk dat je zo je verhaal kwijt kan! Zo heb je bij thuiskomst (pffff, nog heeeel ver weg) een fantastisch dagboek! Geniet ervan joh, ik ga je volgen hoor! Groetjes Marieke.